Elämämme 2020-lukua ja konservatiivisten arvojen sekä aatteiden uutta aikakautta. Nämä perinteisinä pidetyt arvot sekä niihin liittyvät sukupuoliodotukset ovat tehneet osalle meistä hyvinkin raadollisen paluun. Poliittista tutkimusta tehnyttä Matthew McManusta uskoen perinteisten arvojen paluu on tapahtunut menneisyydestä poiketen hyvin omaehtoisella tavalla. PaskaPopulismia hyödynnetään uusliberalistiseen talouspolitiikkaan ja vanhan rahan <old money> sijasta varteenotettavaksi on tullut myös uusi raha (esim. Crypto New Rich –henkiset uusrikkaat *miehet*). Yrittäessämme ymmärtää tilannetta ja maailman poliittisia tapahtumia, kerromme toisillemme elävämme postmodernien konservatiivien aikaa.  Ihmisillä on halu tuttuun ja turvalliseen, joskin tämä ajatusvirhe tulevaisuuden turvaamisesta menneiden mallien palauttamisella lienee eräille ihmisryhmille kohtalokkaampi kuin toisille. Nämä aikakonetuolileikissä häviävät ryhmät ovat samat ryhmät, jotka aiemmin hyötyivät tasa-arvon ja feminismin globaalista väkevöitymisestä. He ovat jälleen ne toiset ja kolmannet, eli naiset ja lopulta kuka tahansa vähemmistöasemassa ollut lajimme edustaja. 

Onko nimeämisen voima suurin kaikista? 

Aurora Lemman hiljattain Tulva-lehdelle kirjoittamassa artikkelissa “Henkilökohtaisen vapautumisen rajat” käsitellään feminismin vastustamista arvoideologioiden muutoksen (tosiasiallisen tai virheellisesti oletetun sellaisen) näkökulmasta. Artikkelissa esitellään sosiaalisen median aktivistien voimaannuttavaa uus-konservatiivisuutta ja globaalisti leviävää yleistä halua irtautua girlboss -feminismistä. 

Tämä saakin miettimään, voiko yksilö olla feministi vaikkei tunnustaudu sellaiseksi? Onko mahdollista, että ihminen elää feministisellä tavalla ilman feministiksi julistautumista ja tuleekin siten toteuttaneeksi tasa-arvon ihannetta? 

Eräs edelliseen liittyvä, heti viriävä ongelma on niin kutsuttu tunnustuksellisuus. Tässä tekstissä sanaa käytetään sen uskonnollisesta etymologiasta irrallaan (vaiko sittenkin sitä hyödyntäen) sekularisoituneemmassa merkityksessä. 

Feminismiin, kuten muihinkin ismeihin tuntuu liittyvän olennaisena osana aatteisiin sitoutuminen ja eräänlainen uskonnollisia piirteitä saava julistus. Arvojen ja ideologioiden sekä niiden kanssa linjassa olevan käyttäytymisen lisäksi ismejä (kuten feminismiä) voimistaa siihen liittyvä, tekeminen, eräänlainen Butlerilainen performatiivisuus*. 

Tästä huolimatta levy jää pyörimään tunnustuksettoman feminismin raidalle. Onko olemassa jotain tekoja, riittäviä akteja, jotka tekevät yksilöstä feministin, julisti hän feminismin (ilo)sanomaa tai ei? Onko tällä itsensä feministiksi nimeämisellä suurempi merkitys, kuin feminismiin liittyvillä muunlaisilla teoilla, jotka parantavat ja elinvoimaistavat yhdenvertaisuutta jopa aatettaan enemmän? 

Girlboss –feminismin, konservatiivisten feminiinisten ihanteiden sekä intersektionaalisen feministisen ajattelun lisäksi tasa-arvoa kommentoivien suuntausten nelikenttään piirtyy haalea tunnustuksettoman feminismin ilmentymälle varattu ruutu. Edellisiin verrattuna tämä julistuksesta riippumaton feminismi on eräänlaista pyyteetöntä feminismiä. Ajatus sopii hyvin suomalaiseen mentaliteettiin. Toisaalta, siinä missä tunnustukselliseen feminismiin liittyy sen emansipatorisen puolen lisäksi myös hyvesignalointi, on tunnustukseton feminismi haalean ilmiasunsa myötä myös eräänlainen paradoksi. 

Pyrin tämän kähmäisen nelikentän avulla valottamaan sitä havaintoa, että meidän kaikkien teoissa on tasa-arvolle myönteisiä ja kielteisiä vaikutuksia, myönsimme tai emme. Samalla pyrin osoittamaan ismien monikerroksellisuuden ja kielen voiman. Koulukunnittain voidaan ajatella, että asioiden nimeäminen joko synnyttää tai edellyttää niiden tapahtumista. Samoin voidaan ajatella feminismistä ja sen tunnustuksellisuudesta. Liittämällä itsensä, omat tekonsa ja arvonsa osaksi aatetta, kutoo sen kuteeseen uuden juonteen ja jatkaa edellisiä. Samalla nämä (feministiset) aktit voivat olla olemassa ja yhtä lailla yhdenvertaisuutta vahvistavia ilman, että niitä on erikseen osoitettu ja nimetty feministisiksi. Olit sitten tunnustukseton tai tunnustuksellinen feministi, tasa-arvosta totaalikieltäytyvä ***** tai mitä tahansa siltä väliltä on feminismi vaikuttanut sinuunkin, halusit tai et. 

Kirjoittanut: Inkeri

*Judith Butlerin teoretisointi sukupuolen performatiivisuudesta sovellettuna tässä luovasti aatteiden ja ideologioiden toimintakenttään 

Oletko sinäkin tunnustukseton feministi?